четвъртък, 1 август 2013 г.

90 години от преврата на 9 юни 1923 година - статия ЛЗЗ

Българската национална телевизия (БНТ 1), във вечерното си предаване на 09 юни т. г. отрази честването – 90 години от деветоюнския преврат 1923 г., останал в аналите на историята ни като кърваво деяние – осъществено с негласната благословия и подкрепа на двореца и извършено от най-реакционните сили, оглавени от един професор, чието име е записано за поколенията с главни букви – КРЪВОЛОК и той се нарича Александър Цанков. Телевизионният оператор с професионална вещина е насочил камерата така, че нейният обектив да запечата и предаде на зрителя вълнуващите моменти на честването от върха на земеделската голгота Янини грамади, от който връх като сияние се възвисява легендарният дух на Александър Стамболийски.
Но...
Но, драги читателю, ще попиташ: кои са тези, които са дошли и камерата е уловила?
Земеделци ли са това, или някои Ю..., които сквернят този свещен олтар на земеделска България?! Кои са тия, които в тази скръбна дата на земеделска задушница се прекланят пред паметта на водача и идеолога на БЗНС, държавника и политика на България – Александър Стамболийски? О, Боже, прости, ако греша... Та това, което виждаме, са съратниците до 10 ноември 1989 година на БКП, която, след промяната се прекръсти без поп и без кръст в БСП, потомците на Оббовци, Трайковци, Петъртанчевци и тем подобни в „Земеделски народен съюз”, под диригентската палка на Спас Панчев. Ето ги заедно и тук, пред саркофага на един великан. ОФ-то продължава и днес, след 23-годишен преход. Две „братски партии” в братска прегръдка. О, виждаш ли ги, Стамболийски? Виждаш ли тази пародия, която се разиграва?!
И чува се глас на човек, служил на тъмното минало: „Земеделци, да се обединим! България има нужда от нас!”
Гласът заглъхва. Телевизионният екран затрептя и започна друго предаване.
Да, господа, да, другари, България има нужда от БЗНС! Рано или късно, ТОЙ ще бъде един и единствен, времето ще го наложи! Но... без вас!!!


лзз,
в-к "Литературно земеделско знаме", брой 4(10), година ІІ, юли-август 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар