сряда, 18 юли 2012 г.

УВАЖАВАМЕ ЛИ ИСТОРИЧЕСКАТА ДАТА 9.06.1923 ? - статия от ПЕТКО НОШКОВ


На 09 юни 1923 г. в три часа сутринта войски под командването на военната лига завземат град София, без да гръмне една пушка и арестуват депутатите, водачите и министрите на Земеделския съюз. Всичко това показва,че градът не е обсаден от армията на един „насилнически режим”, както твърдят превратаджиите. Само след един час-в четири часа при цар Борис се явяват Ал. Цанков Б. Смилов и Д. Казасов и уведомяват царя, че правителството на Стамболийски е свалено. В 04 ч. на 09 юни 1923г. царя издава указ за назначаването на новото правителство на Ал.Цанков,като с този указ нарушава конституцията и законите на страната. В този ден Стамболийски е още жив, а живи и здрави са министрите от правителството и депутатите-земеделци, които само преди 45 дни, на 23 април, са избрани на редовни парламентарни избори. Уникален и класически случай за монархическа диктатура е назначаването на ново правителство при наличие на законно избрано такова. Следват арести и убийства на земеделци и противници на Цанковият режим. На 14 Юни е убит Стамболийски.Райко Даскалов е в чужбина. В чужбина е и Коста Тодоров .Министър Оббов успява да избяга в чужбина. Те създават задгранично представителство в защита на Земеделското правителство и продължават борбата.
Ето някои отзвуци от преврата на царя и неговата камарила: 

„Ти можеш да спиш спокойно, Стамболийски. Легендата за теб скоро ще поникне, както хубавите жътви, които твоята селска душа с толкова голяма любов гледаше да зреят по необятните поля на твоята родина. Спи спокойно върху тази земя, която поля кръвта ти и затова ще бъде още по-скъпа на твоите приятели, твоите братя - смели другари в твоето смело и чутовно дело.”
Камий Емар - френски журналист

„България е страна на розите. И  когато  българският народ отново си възвърне свободата, тогава ще набере най-хубавите си рози, за да обкичи гроба на своя велик държавник Александър Стамболийски.”
Франческо Нити - италиански държавник и историк,  Рим 1923 г.

„Куршумът, който прониза Стамболийски, прониза първия войник на мира и реда на Балканите”.
Генерал Сарай, Париж 1924 г.

След преврата на девети юни настъпва черен терор за земеделските водачи, голяма част от които дават живота си и последват примера на своя водач. Последователите на Земеделското движение остават верни на своя водач  до днес, но с много жертви и борба за правда и справедливост. Днес ние сме свидетели, че рушителите на България, бившите превратаджии си имат свои наследници и последователи, които не искат да се говори за датата девети юни.
На девети юни, напразно слушах цял ден радио и новините на телевизиите и не чух една дума за тази дата. Този факт показва накъде върви нашата държава и по кой път се води тя - пътят на забравата и затъмнението на миналото ни.
Кой печели от това?

в-к "Литературно земеделско знаме", брой 4, юли-август 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар