понеделник, 1 март 2021 г.

ИВАН СЕЛАНОВСКИ НА 90 ГОДИНИ

 

     Честит 90-ти рожден ден на ИВАН СЕЛАНОВСКИ!

     Поетът-земеделец Иван  Василев Димитров /Селановски/ е роден на 01.03.1931 г.  в с. Селановци, Врачанско.

     През 1952 г. като земсист е осъден на 10 години лишаване от свобода за участие в нелегална организация против тоталитарната власт. След отбиване на военната служба е строителен работник в София. 

     Свои стихове публикува едва след падането на комунистическия режим през 1989 г. Издал е книгите „Дните на зората“ през 1998 г., „Мирен преход“ през 2010 г. и „Спомени из мрака на тоталитарната нощ“.

     Сега живее в гр. София и се радва на деца, внуци, внучки, правнуци.

     Той е един от учредителите на Съюза на писателите земеделци през 1997 г. Секретар е на Съюза от 1998 до 2015 г.,  когато си подава оставката поради здравословни причини. Едновременно с творческите си изяви, успешно съчетава и обществената си дейност като председател на Съюза на репресираните в кв. Горубляне, София. В същия квартал е и зам. председател на БЗНС.

     За неговото творчество Петко Огойски  пише:

    “Стиховете на Селановски са писни не от жажда за слава, нито с надеждата за пари. Те са концентрат, изцелен от душевните му и физически мъки, от младежките му мечти, от мислите за роден дом, майка и любима, от които жесток похитител го е откъснал цели десет години… Има куплети с такава искреност и конкретност, че ми връщат в представите моменти и картини от преживяното преди 3-4 десетилетия. И трябва за пореден път да изживея съжалението, че такива благородни, емоционални и без съмнение талантливи личности като авторът, нямаха възможност да се осъществят в пълна мяра на духовното поле.”

    Точна оценка на дейността и творчеството му дава и Йордан Борисов:

Неговите изстрадани стихове в пазарджишкия затвор и остров Персин, при Белене са разобличителен документ против комунистическата власт, която по сталински подложи на геноцид българския народ през 50-те години в стотиците лагери и затвори на изстрадалата ни Родина… Надарен с остро чувство за справедливост, поетът Иван Селановски откликва на политическите събития с цялата си душа, отдадена всецяло в борбите на БЗНС за тържеството на земеделските идеи и демокрация.

     Днес беловласият поет откликва на политическите и социалните събития с остри сатирични стихове…”

                                          ЕПИЛОГ

 /от книгата “Спомени из мрака на тоталитарната нощ”/

 

     Мои внуци, правнуци и вашите пра правнуци: помнете и никога не забравяйте тая нощ!

     Помнете я и никога не позволявайте отново да настъпи!

     Никога, ама никога не допускайте: - Днес! Утре! Вовеки  - повторно да Ви мамят комунистическите наследници, отгледани и галени от кървавите ръце на своите бащи и деди, след като се  връщали – “убийци, инквизитори” – на хиляди достойни синове и дъщери на България – ваши предци в стотиците душегубки, лагери и затвори.

   Пред вас е свободата! Свобода все още болна, но е целуната от жертвите, дали живота си за нея!!! Излекувайте я! Пазете я като зеницата на очите си! За да не пишете никога подобни спомени!!!

 

                                                                                           Иван Селановски

Няма коментари:

Публикуване на коментар