сряда, 28 август 2013 г.

ЦИРКОВЕ - позиция от СТОЯН КОЛДОВ

Преди години си имахме цирк в центъра на София, но някой го подпали. Цирк има и сега по селските панаири. Разстилат го по поляни и площади. Там играят артисти, обучавали се с години. При тях няма не мога да летя във въздуха, да се прехвърлям от люлка в люлка...А ние, публиката, тръпнем от страх да не сгрешат и се окажат на пода.
Скоро станахме свидетели на друг всенароден цирк, наречен избори. То не бяха компромати, хули, анонимки, купуване на гласове и какви ли не факирски номера. И сега публиката трепереше, но вече от гняв. Много хора, замаяни от заблудите и обещанията, в бързането забравиха да си вземат очилата и когато влязоха в така наречената тъмна стаичка, сбъркаха номера на партията.
По време на кампанията някои гръмогласно ни обещаваха, че вече ще ни дадат двойно и тройно по-големи заплати и пенсии! Други - че ще ни управляват компетентни личности – експерти. Но премълчаваха в кои области, защото се знае, че у нас има високо квалифицирани експерти по далаверите. Толкова добри, че дори и европейски специалисти трудно ги откриват. От това обещание може да си помислим, че цели 20 години са ни управлявали разни склеротици, невежи... Вярно, имало е и такива, но да не забравяме, че в БСП, която продължи да ни управлява последните 20 години, има и юристи, и професори. Е, колко са били редовни дипломите им е друг въпрос. Навярно е имало и „Калинки”. За здравата управа на другарите стигаха дори хората от Държавната им сигурност. Тях ги пръснаха по всички партии, където заработиха – активно да рушат!
От цялата циркаджийска дандания излезе, че столетницата няма дори един кадърен за премиер, та се наложи да излъчат човек, който е минал през СДС, НДСВ, Тройната... Избраха го тихомълком. Сигурно ще е послушен. Не е ясно дали това не е любимият й номер, за да каже след време за оправдание от своя провал: „Той не е от нашата партия!”
През изминалите двадесетина години на много високи постове бяха полубългари. Кой полуамерикацен, кой полугерманец, друг – полуруснак...
Новоизбраният поне е чист българин. Той и да сбърка, ще му простим. Такива сме българите. Простихме на убийците – унищожили цвета на интелигенцията ни по лагери и затвори, та на един премиер за някаква си грешка ли няма да простим.
През цялата изборна кампания само един се осмели да каже високо: „За да се оправим, трябва работа, работа и пак работа!”
Тази дума за някои се оказа чуждица. Нали някои нямаха един трудов ден, нямаха дори едно мазолче по ръката от мотика, с която да са прекопали лозето. А тръгнали да ни управляват!
В голямата гюралтия не мина и без Юда, познат с предателството на Христос. Тогава тази работа се е вършила само за нищожните 30 сребърника. Тогавашната валута сега е фалшива. Сега работим в долари, в евра със зашеметяващи цифри. Важно е да има правителство, президент, прокуратура, съдии... Както си е редно за пред външния свят.
А колкото до анонимките и компроматите, прокуратурата гледа ли – гледа, съдиите решават ли – решават...
Но да не забравяме, че и Господ бди над всички. При него не минават ходатайства, натиск от партийни величия и рушвети от разни богаташи. При него давност няма както при нашите съдии за престъпленията на БКП, сега БСП. Виновните, независимо от коя партия са, той си ги  прибира и то без право на обжалване.
Колкото за цирковете... Като деца скимтяхме, че баба Меца от панаира не идва и в нашия двор да поиграе. Тогава дядо ни успокояваше: „Търпете, деца, щом баба Меца играе при комшиите, ще дойде и при нас!”   
Навярно след националния цирк, сами отворихме широко вратата, та баба Меца, макар и след някоя година, свободно да премине граничната бразда и да заиграе и у нас. Тя ще е вече бялата сибирска мечка. Но ние ще имаме ли кривача брашно да й сипем в паничката, да си хапне, защото се знае от време оно, че гладна мечка хоро не играе.
Ще почакаме и който доживее, ще види.


Стоян Колдов,
в-к "Литературно земеделско знаме", брой 4(10), година ІІ, юли-август 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар