петък, 26 август 2022 г.

99 ГОДИНИ ОТ УБИЙСТВОТО НА Д-Р РАЙКО ДАСКАЛОВ - статия-репортаж на Живка Танчева

 

В ПАМЕТ НА Д-Р РАЙКО ДАСКАЛОВ

Роден на 21.12.1886 г.

Убит на 26.08.1923 г.

Той не е забравен, но малко от младите хора са чували за д-р Райко Даскалов. В училище не се изучава, съвременниците му отдавна не са живи… Само пожълтелите страници на историята шумят с името му, а съвременните членове на Земеделската организация и съгражданите му грижливо пазят спомена за него.   

 

д-р Райко Даскалов

Всяка година на лобната му дата пред неговия паметник в родната Бяла  черква се събират хора, за да поднесат цветя и венци в знак на почит и признателност. 

На 26 август 1923 г., два месеца и половина след кървавия преврат, с който е свалено правителството на Ал. Стамболийски, наемен убиец от ВМРО застрелва в Прага най-големия оратор на Балканите, наричан „ораторът със златните уста”.

Селяните захвърляли сърпове и паламарки, за да чуят словото му, а то било просто, разбираемо и звънливо; галело слуха им, като песните на Орфей. На митинг, стъпил върху купчина  камъни, едно гълъбче кацва на рамото му и стои там докато си свърши речта. Всеобщ възглас се изтръгва от  народа – „А-а-а… това е поличба“! Почитателите му го боготворят, за тях той е легенда, героят от Владая, за противниците си е „злият гений“.                                                                               

Кой е всъщност д-р Райко Даскалов?

Гениален учен: философ и финансист, владеещ няколко езика, включително латински. Завършил висшето си образование с отличен в Германия,  натрупал големи всеобщи познания в берлинските библиотеки, защитил дисертация с тема „Чуждият капитал в България”, която веднага е отпечатана в тамошната преса, за която получава докторско звание. Имал е възможност да остане и работи в Германия, но се завръща в България, за да приложи на дело всичко, което е научил в чужбина. И в продължение на пет години го прави неуморно.

И този 26 август събра в Бяла черква млади и стари пред паметника му.

Пред паметника на д-р Райко Даскалов в гр. Бяла черква, 26.08.2022 г.

И тази година с цветя и минута мълчание почетохме паметта му, спомнихме си и напомнихме делото му, живота му, мечтите му…

Живка Танчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар