петък, 15 март 2024 г.

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ - ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ - сатирична миниатюра на Бодил Розин

 СИТНИ-ДРЕБНИ КАТО КАМИЛЧЕТА

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ – ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ

 

Първи април е денят на шегата, на лъжата. Та къде на шега, къде на сериозно се казват някои истини, полуистини и пр.  Макар че най-добре е да си кажем истината, по-възможност цялата. Колкото и да е горчива, а за големите лъжци и нелицеприятна. А те са и многобройни, и много лъжливи.

„Колкото повече, толкова повече“ – казваше дълбокомислено Мечо Пух. Тази мъдра констатация на милия герой от едноименната книга на Алън Милн илюстрира най-точно социалната картина на съвременното българско общество.

През последните десетилетия у нас колкото бедните стават по-бедни, толкова богатите стават по-богати. Колкото повече забогатяват, престъпници, корумпирани, политици, управленци, олигарси и прочие грабители, толкова повече народът върви по низходящата градация на обедняването: бедни, по-бедни, най-бедни, пенсионери и т. н….

Управляващи и политици изброяват все важни неща, които наистина би трябвало да се случват, а засега си остават мираж… Но въпреки всичко продължават с обещанията.

Не би трябвало да са толкова спокойни, без да са направили нещо реално за подобряване живота на хората.

Както почти винаги вече повече от 30 години, немалко българи все очакват с надежда появата на нова партия или политическа формация, за която биха гласували. Така е и сега. Но каква ще бъде новата формация? В каква посока ще иска да поведе България?... Все важни въпроси, които нямат отговор. А може би отговорът е кратък: от трън та на глог!

Българинът е доказал, че вярва на лъжци, просто иска някой да го залъгва със светло бъдеще, с всякакви обещания-илюзии. Като че ли не може без управници, които да го лъжат. Вече се изредиха няколко такива популистки формации, които говореха това, което народът иска да чуе. И се добираха до Парламента и властта.  Те отидоха в небитието, но се появиха нови със същия облик. Лъжат хората по време на предизборните си кампании. Те ги избират, без да се замислят. А изберат ли ги, овластените  веднага започват да ги лъжат с други лъжи. Кой ли не лъга наивния българин: видни партийни и комсомолски дейци, тайни и явни ченгета от бившата/и настояща/ Държавна сигурност, бивши царе и царедворци, лъжепатриоти и лъженационалисти, лъжедемократи…

Докога ще продължи това време на лъжи, надлъгване, прелъгване?!…

Не ми се ще да вярвам, че то ще продължи толкова дълго, че ще доведе до унищожаването на България!

Но… засега няма изгледи да се озаптят лъжците и процесът на обедняване на народа и обогатяване на престъпниците, групировките, олигарсите, партиите…

Та не се учудвайте, когато срещнете обикновен гражданин и на въпроса ви как е, той ви отговори с думите на Мечо Пух:  „Не съм много как!“ Както няма да се учудите и ако някой от непрекъснато забогатяващите олигарси и прочие бандити ви отговори също с думите на Мечо Пух: „На този свят има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед…Това са две гърненца с мед!“

Бодил Розин, брой 1/2024

Няма коментари:

Публикуване на коментар