четвъртък, 26 август 2021 г.

ПОКЛОН ПРЕД РАЙКО ДАСКАЛОВ - репортаж на Живка Танчева

    На 26 август 2021 г. ПП „ ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ”, КМЕТСТВО Бяла черква и ЧИТАЛИЩЕ „Бачо Киро 1869 г.”  поднесоха цветя на паметника на д-р Райко Даскалов в знак на признателност за обществената, политическата и държавната му дейност.

   Д-р Райко Даскалов е значима личност не само за България, но с народополезната си дейност той пръв от БЗНС оглавява войнишкото въстание през септември 1918 г., обявява пред народа ни и света България с „Републиканско управление и подава ръка на европейските народи за примирие и разбирателство.

   Райко Даскалов – млад и енергичен завършил с пълно отличие в Германия и получил докторска титла там, влиза в земеделското правителство не да се обогатява или да търси отмъщение за сторените злини на България, а да приложи на дело научните си познания. За него българската земя е свещена и е важно в кои ръце ще бъде тя, за да се обработва най-ползотворно. Негов е закона за трудовата поземлена собственост.

    Философът д-р Райко Даскалов е убеден, че в обществения, политически и държавен живот трябва да се направят драстични промени. Заемал по ред няколко министерства, той се заема със законодателната уредба на страната и още много други въпроси.         

    Реформите, които се направиха по време на управлението на БЗНС са проникнати от стремление към мир, труд и култура. България тръгва по нов път. Оземляват се обезземлените селяни, граждани и изселници от отнетите ни земи по силата на Ньойския договор, строят се пътища, мостове, отварят се училища, раните нанесени от войните се лекуват…

   Народът вярва в своите избраници и им дава пълното си доверие.  

     Българските „патриции” губят тотално битката за властта. Извършиха Деветоюнския преврат. Кървав и жесток! Както патрициите на древен Рим умъртвиха своите двама консули братята Тиберий и Гай Грахки

   Свалено е земеделското правителство. Убит е зверски министър-председателя Ал. Стамболийски и част от министрите в кабинета му. Райко Даскалов прави последни усилия да не се стигне до гражданска война .

    Убит е от наемни убийци  в Прага.

    Узурпаторите на властта обаче продължават да работят по законодателството на Земеделското правителство.

    Днес ни са нужни такива умове.

    Поклон пред делото и личността на д-р Райко Даскалов!

                                                                                                                                       Живка Танчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар