понеделник, 1 юли 2013 г.

ЗА ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ - статия

Изборите минаха и отминаха. Четири щастливи партии и техните партньори отново са в парламента. Няколко пък са доволни, че си осигуриха държавни субсидии.
Земеделците  питат къде е БЗНС? Защо го обезсилихме, като се разделихме на безброй формации, които водят безкрайни дела помежду си, вместо да се обединим и да заемем достойното си място в политическия живот на страната?
Тежки въпроси, на които трябва да отговорят настоящи и бивши лидери.
Ние, писателите-земеделци, можем само със словото да бием тревожно камбаната на земеделската идеология.
Защото положението, в което изпадна държавата ни след като управлението й беше поето от БСП, ДПС и Атака, е много сериозно. Ако останат на власт те ще върнат страната ни назад с десетки години. Вече дават достатъчно сигнали за връщането –  ще връщат руските енергийни проекти, АЕЦ „Белене” и т. н.  Няма съмнение, че ще връщат агентите на ДС, олигарсите..., та дори и пушенето на обществени места. 
В парламента ни няма не само нас, земеделците, но там липсват и останалите демократични партии от политическото пространство център-дясно. С изключение на ГЕРБ, която на думи претендира, че е такава, но на дела не го доказа през почти четиригодишното си управление.
Къде отидоха демократичните избиратели, които  направиха промените преди двадесет и няколко години и тласнаха България напред по европейския път? Нима изчезнаха? Нима всички бяха заблудени от популистките обещания? Или  гласовете им бяха купени от богатите партии, който сега са в парламента? Не! Те съществуват! Само че  по-голямата  част са разочаровани, наранени, отблъснати...
И от нас, и от безидейните политици в дясното пространство, които са объркани след изборния си провал. Няма да спаси партийките им и това, че едни от тях си подават оставките и поставят за лидери свои хора, други още се крият и мълчат, трети се преструват, че не виждат какво точно се случва...
А това, което се случва в страната ни е съвсем закономерно. Все повече хора изпълват улиците и площадите на София и другите големи градове. Все повече расте броят на протестиращите срещу управляващите в цялата страна и чужбина. Това са предимно млади, интелигентни хора, дошли в жега и дъжд с децата си. Те са тръгнали на протест не само заради високите си сметки за ток и парно, а за да защитат свободата, демокрацията и сибственото си достоинство!  Непрекъснато нарастващото народно недоволство неизбежно ще доведе до падане на обърканото правителство на тройната коалиция Станишев-Доган-Сидеров.
Но страшното е, че дори при цивилизационни следващи избори, ако се проведат по сегашния изборен кодекс, БСП и ДПС отново ще влезнат в бъдещия парламент. Малка утеха за мислещите бълтари е, че при всичките си лицемерни лупинги, Сидеров показа истинското си лице и няма да може да си купи толкова гласове, които да му осигурят държавна субсидия.
Ето поради всичко това час по-скоро е нужна консолидация на земеделското движение. Консолидация не с червения олигарх Спас Панчев и сие, а на здравите земеделски сили, които останаха верни на идеите на Александър Стамболийски, Никола Петков и Г. М. Димитров.
За да станем политическа сила и дадем своя принос за спасението и демократичното развитие на нашата Родина.


Съюз на писателите земеделци, в-к "Литературно земеделско знаме", брой 4(10), година ІІ, юли-август 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар