четвъртък, 1 март 2018 г.

ЛЕГЕНДАТА СТАМБОЛИЙСКИ - уводна статия от КИРИЛ НАЗЪРОВ

Великите личности понякога се превръщат в легендарни, в легенди. В такава легенда се превърна Александър Стамболийски-  един от най-великите синове на България. Нарежда се сред най-достойните, най-свидните чеда на нашия народ в цялата ни дълголетна  история.

Александър Стамболийски е наша национална гордост, защото през краткия си земен път остави незаличима следа на Човек и Държавник. Защото приживе бе станал знаме на българското селячество и неотстъпно го водеше по пътя на правдата, свободата и народовластието. Защото измина борчески, славен жизнен път. Той казваше: „В борбата е нашата чест, нашето спасение, в борбата е смисълът на живота”. И целият му живот беше борба.

А след геройската му смърт на 14 юни 1923 г. се превърна и в национален герой, в легенда. Легенда не само за България, но и за света.  Вече почти един век  легендата за вожда на българското селячество и на целия български народ  се предава от поколение на поколение. И не само че не помръква, а става все по-ярка, все по-актуална! Легендата за неговата държавническа дейност, за неговия борчески живот и мъченическата му гибел е свидна за всяко българско сърце.

Измеренията на легендата за Стамболийски са много – от устните предания, до безбройните народни и авторски песни, стихотворения, разкази, повести, романи, драми...

Легендата за Александър Стамболийски е пресякла границите на България още докато е бил жив. А след  зверското му убийство легендата за него отеква по много кътчета на света. Да припомним само книгата на американския професор Джон Д. Бел „Селяни на власт: Александър Стамболийски и Българският земеделски народен съюз”, издадена пай-напред в САЩ, а след рухването на тоталитаризма издавана и преиздавана в България с подкрепата на земеделци-емигранти в САЩ.

Плодната българска земя е родила и откърмила много и свидни безсмъртни чеда, чиито имена са записани със златни букви в олтара на Родината. Много са и легендите за тях, които нашият народ е съхранил в сърцето си и в националната история. Една от най-популярните измежду тях е и легендата СТАМБОЛИЙСКИ.

Измежду най-великите синове на България е земеделският водач и недостижим държавник Александър Стамболийски. Легендите са вечни. Легендата за него е незабравима. Другото нейно име е безсмъртие!

                                                                                                            Кирил Назъров, ЛЗЗ, брой 1/2018 г. /36/

Няма коментари:

Публикуване на коментар