четвъртък, 18 октомври 2012 г.

ЛИТЕРАТУРНО ЗЕМЕДЕЛСКО ЗНАМЕ ПРЕДСТАВЯ НОВА КНИГА

     Новоизлязлата през тази година двуезична книга „Принудителният труд в България (1941-1962) - спомени на свидетели (на български и немски език), е резултата на един изследователски проект, подкрепен от фондация „Памет, отговорност и бъдеще” (EVZ), който е осъществен от ентусиазирани сътрудници на Института по етнология и фолклористика, с етнографски музей при БАН: доц. д-р Ана Лулева, ръководител на проекта, доц. д-р Евгения Троева, гл. ас. д-р Петър Петров и доц. д-р Валентина Шарланова, а преводът от български на немски език е направен от д-р Бригит Игла.
Тази значима по съдържание и тематична разработка книга е плод на дългогодишна къртовска работа от нейните съставители – неуморно събирани и систематизирани данни от архиви, издавани публикации, печатни произведения с мемоарна тематика и интервюта с все още останали живи свидетели, преминали през лагерите и огнената стихия на две тоталитарни системи: национал-социализма и комунизма и подлагани на принудителен труд - „една репресивна мярка” спрямо политическите противници на тези системи.
Това е едно вълнуващо четиво със своята интерпретация, която предизвиква широк обществен резонанс. В книгата се срещат и познати имена на земеделци, като Радичко Радичков, Павел Каръков, писателите Петко Огойски и Иван Селановски и други.

ЛЗЗ,
в-к "Литературно земеделско знаме", брой 5, септември-октомври 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар