неделя, 5 май 2013 г.

40 ДНИ БЕЗ БАЙ ИВАН ГИНЧЕВ


Угасна един живот – вдъхновение и всеотдайно посветен на БЗНС!
И ето, времето неусетно измина. Навършиха се 40 дни от смъртта на ветерана- земеделец Иван Цветков Гинчев, роден на 05.10.1914 г. в село Обнова, Плевенско и починал на 25.03.2013 г. на една достолепна възраст. Неговият живот е непрестанна битка, един сакрален низ от борби за тържеството на земеделските идеи, през годините на най-свирепата комунистическа диктатура, чийто „апотеоз” бе – Кървавата вакханалия! В тези години на жесток терор, когато зловещо бълваше гракът на съветския шмайзер – ТОЙ – отдаде с жар цялата си младежка енергия. В беззаветна служба на БЗНС с главен секретар Никола Петков, за която дейност заплати през преизподните на комунистическия ад. Роден и израснал на село, огрян от лъчите на дунавското слънце, чул песента на чучулигата в родните жита, опознал от малък селската неволя – поема кръста на своята Голгота! Учител и земеделец! Земеделец и учител! И ето го житейски възмъжал, през 1946 – 1947 г. е депутат от Обединената опозиция в VІ Велико народно събрание, а след рухването на мракобесническата комунистическа система е депутат в VІІ Велико народно събрание.
В своето политическо поприще се проявява като виден оратор и публицист. Неговото слово, неговите политически статии във вестниците „Народно земеделско знаме” и „Земеделско знаме” са един великолепен рецитал, едно брилянтно съзвучие, което будеше, зовеше, вдъхновяваше...
Случайно ли бе всичко това?.. Не! Това бе негова вътрешна потребност, потребността на апостол. Пред нас се откроява сияйният образ на бай Иван, а плътта му е в отвъдното. Нека неговите дела, неговата честност, преданост и вярност до последния му дъх към земеделската кауза да служат като символ за подражание на всеки земеделец!
Поклон пред този възторжен идеалист, превърнал се след смъртта в лъчезарие!

От съидейниците му земеделци и Съюза на писателите земеделци в България,
в-к "Литературно земеделско знаме", брой 3(9), година ІІ, май-юни 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар