неделя, 23 септември 2012 г.

НИКОЛА ПЕТКОВ – един от великите синове на България - статия от КИРИЛ НАЗЪРОВ


Навършват се 65 години от героичната и мъченическа смърт на Никола Димитров Петков – един от вай-великите синове на нашето Отечество.
Той беше зверски убит от комунистическите диктатори в Софийския централен затвор в полунощ на 22 срещу 23 септември 1947 година. Бива обесен. Очевидци разказват, че преди това е бил умъртвен с чук.
Той е една от най-свидните жертви на нашия народ.
Нека си припомним част от знаменитата му последна реч във Великото народно събрание при отнемането на депутатския му имунитет на 5 юни 1947 г.: „...Моята съвест е била винаги чиста. Такава е била винаги, защото и в моето семейство винаги са били с чиста съвест. Хора с нечиста съвест няма и няма да има... И тогава, и сега заявявам, че се чувствувам щастлив, че имам честта и щастието да последвам съдбата на своя баща и на своя брат, да дам, ако е необходимо, живота си за свободата на българския народ!
И наистина. За 40 години едно българско семейство дава 3 жертви. По политически причини са убити Димитър Петков и синовете му земеделци Петко Д. Петков и Никола Д. Петков. Този факт красноречиво говори за нашенските политически нрави и „морал”.Министър-председателят Димитър Петков е убит на 26 февруари 1907 г. между Софийския университет и Орлов мост от Александър Петров, чиновник от Видин. Убийството е поръчано и платено от Народната партия, начело с Иван Е. Гешов. Петко Д. Петков е убит на 15 юни 1924 г. на ъгъла на ул. „ Г. С. Раковски” и „Московска” от поручик Димитър Радев, служител във Военното министерство.
Никола Петков е истински демократ и патриот. С целия си живот и с мъченическата си смърт защити достойно демокрацията и свободата, честта на България и на Българския земеделски народен съюз.С целия си живот и със своята саможертва Никола Петков показа как трябва да се служи на майка България. 
По време на комунистическия режим у нас Българската комунистическа партия беше забранила дори да се споменава неговото име. Искаше да лиши народа ни от един от най-великите негови синове. Уви - това е невъзможно! Българският народ знае, помни и тачи своите герои. А Никола Петков е истински герой с непомръкваща слава. Защото имаше смелостта да защитава своя народ и когато предупреди царя да запази неутралитет и да не хвърля народа в касапницата на Втората световна война, и когато се изправи срещу комунистическата диктатура, и през целия си живот.
Никола Петков беше главен секретар на Българския земеделски народен съюз и водач на Обединената опозиция  - 1945-1947 г. Затова остава като светъл пример за земеделците. Пример – как се отстоява свободата, народовластието и демокрацията.

Кирил Назъров,
в-к "Литературно земеделско знаме", брой 5, септември-октомври 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар